Na 14. mednarodnem festivalu ustnih harmonikarjev v Mokronogu so nastopili tudi ljudski godci KD Franceta Prešerna iz Vidma.

Mokronog – 14. mednarodni festival ustne harmonike

Tudi v Halozah orglice vstajajo iz pozabe

Zadnjo soboto v februarju so se prijatelji ustne harmonike iz Kluba Halonga Harmonica z ansamblom Novo jutro iz Zgornjega Leskovca in Ljudski godci Kulturnega društva Franceta Prešerna iz Vidma pri Ptuju udeležili 14. mednarodnega festivala ustne harmonike Ah, te orglice v Mokronogu.

Na to mednarodno revijo, ki sta jo organizirala Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Občina Mokronog–Trebelno, je obe skupini povabil starosta slovenskih orgličarjev, ustni harmonikar, violinist in skladatelj profesor Vladimir Hrovat, dolgoletni član simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki je poleg vodje festivala Staneta Pečka in Mojce Femec soorganizator te mednarodne prireditve. Profesor Hrovat je namreč marca lani v Velikem Okiču na kmetiji Pintarjevih vodil ustvarjalno delavnico – tečaj ustnih harmonikarjev, ki jo je s pomočjo Ljudske univerze Ptuj in ob pomoči PRJ Halo Cirkulane, Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za šolstvo in šport organiziral predsednik kluba Halonga Stanislav Golc, ki tudi sam rad zaigra na ustno harmoniko.

14. mednarodni festival ustnih harmonikarjev/orgličarjev v Mokronogu je odlično uspel, saj se je nastopa v deželi škratov »mokronožcev« udeležilo več kot 20 skupin iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. Kot posebni gost se je revije udeležil slovenski evropski poslanec Lojze Peterle, ki je tudi sam ustni harmonikar, in se občinstvu predstavil s slovaško ljudsko pesmijo, hkrati pa Stanetu Pečku, »očetu« festivala, obljubil, da bo kmalu, morda že na naslednjem, 15. festivalu zaigral Ravelov Bolero.

Nastopile so številne skupine, med njimi tudi obe prej omenjeni iz naših krajev, ki sta uspešno zastopali haloške barve. Čeprav festival ni imel tekmovalnega značaja, je komisija nastopajoče interno ocenila po strokovnih glasbenih merilih, ocene pa bodo vsem nastopajočim v informacijo, pomoč in spodbudo. Pomembnejši vidik festivala je namreč obujanje tega po krivici pozabljenega glasbila. Poznavalci z veseljem ugotavljajo, da se ustna harmonika postopoma, a vztrajno vrača v roke naših otrok. S tem pa sta eno poglavitnih vodil festivala in želja organizatorjev uresničena.

Stanislav Kostanjevec

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kidričevo; 16.marec 2013 / Šestič Veselo na jožefovo

1000 evrov za nakup mamografa

V soboto je bilo prav veselo v dvorani restavracije v Kidričevem, kjer je na prireditvi Veselo na Jožefovo občinstvu igralo in prepevalo okoli 150 nastopajočih, del izkupička pa bodo tudi tokrat namenili v humanitarne namene.

Šesto tradicionalno prireditev Veselo na Jožefovo so v soboto, 16. marca, tudi tokrat pripravili člani skupine harmonikarjev Veseli Jožeki, ki deluje v okviru Kulturnega društva Franceta Prešerna iz Vidma pri Ptuju. Kot je poudaril glavni organizator Jože Hrga, so bili med številnimi gosti posebej veseli gostov iz občine Bednja v sosednji Hrvaški, ki so poleg župana Mirka Bistroviča s seboj pripeljali še dva ansambla. Poleg kidričevskega in videmskega župana, Antona Leskovarja in Friderika Bračiča, so posebno dobrodošlico namenili tudi najstarejši udeleženki prireditve, 90-letni Mariji Bezjak, Halčekovi mami, iz Gajevcev.

Na odru kidričevske dvorne restavracije Pan so veselo igrali in prepevali mladi člani ansambla Namig iz Apač, pevski zbor OŠ Videm pod vodstvom Dejana Štuhca, trio harmonikarjev iz Kungote pri Ptuju, ansambel Veseli Podvínčani iz Bednje v sosednji Hrvaški, pevski kvartet Toti štirje iz Dornave, mlad ansambel Evazija iz okolice Ptuja, Ansambel Blaža Hamerška, skupina Pajdaši, Ansambel Tonija Sotoška, Ljudski godci in pevci iz Vidma pri Ptuju, Prleški kvintet ter ansambel Vera in Originali. Med nastopi so pod odrom v živopisanih narodnih nošah plesali člani folklorne skupine Anton Jože Štrafela iz Markovcev ter folklorne skupine iz Bednje; za sladke domače dobrote so letos poskrbele članice Turističnega društva Klopotec iz Leskovca, za prijetno poživitev pa so s humornim skečem člani kulturnega društva iz Leskovca. Posebno dobrosrčen gost večera pa je bil zlatar Srečko Bedrač, ki je med prireditvijo v svoji delavnici dokončal unikatno zapestnico, vredno 280 evrov, in jo podaril v dobrodelne namene. Skupaj z organizatorji so se odločili, da je bila ta glavni dobitek na bogatem srečelovu, po zagotovilu organizatorjev pa bodo iz izkupička celotne prireditve 1000 evrov namenili klubu Soroptimist iz Ptuja, ki zbira sredstva za nakup mamografa.

Tudi letos sta celoten veseli večer povezovala Tatjana Mohorko in Peter Kirič.

-OM

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novo vodstvo KD Franceta Prešerna Videm pri Ptuju

V petek, 15. marca 2013, so se sestali  novoizvoljeni člani upravnega in nadzornega odbora in izmed sebe izvolili novo vodstvo s štiriletnim mandatom:

 

Upravni odbor:

1.   predsednik: Jože Šmigoc

2.   podpredsednica: Manja Vinko

3.   tajnica: Biserka Selak

4.   blagajničarka: Metka Ostroško

 

Nadzorni odbor:

1.  predsednik: Marijan Furek

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. marec 2013 - Občni zbor KD Franceta Prešerna Videm

Izvolili nov Upravni in Nadzorni odbor

Na Zboru članov KD Videm (na fotografiji je delovno predsedstvo zbora: (od leve) Mirko Rihtarič, Danilo Svenšek in Milena Traper ter predsednik društva Jože Šmigoc med branjem poročila) sta bila v soboto, 2. marca 2013,  izvoljena nova Upravni in Nadzorni odbor društva.

V Upravnem odboru so:

1.      Marija Černila             

2.      Jože Godec

3.      Franc Habjanič

4.      Anica Kokol

5.      Jože Milošič

6.      Marta Milošič

7.      Metka Ostroško

8.      Biserka Selak

9.      Danilo Svenšek

10.    Jože Šmigoc

11.    Bojan Trafela

12.    Manja Vinko

13.    Marko Vinko

V Nadzornem odboru pa so:

1.      Marijan Furek

2.      Mirko Rihtarič

3.      Ančka Selak

Copyright