Ljudski pevci Fantje iz Jurovc

 

Njihovi začetki segajo v osemdeseta leta, ko so se iz veselja do petja zbirali na različnih krajih in prepevali. Že takrat so ob praznikih peli koledniške pesmi.
Leta 1990 so na pobudo dveh pevcev, Marjana Mohorka in Franca Spevana, začeli resnejše delo. Poimenovali so se Fantje iz Jurovec. Od leta 1993 so vključeni v Kulturno društvo Videm.
Vaje so v začetku imeli doma, vsakokrat pri drugem članu, kasneje so redno vadili pri Tonetu Vaupotiču, potem pa v gasilskem domu v Tržcu, v domu ribiške družine v Tržcu, od leta 1999 pa v domu Krajevne skupnosti Tržec ali po domače "na Petelinovem". Vadijo enkrat na teden, pred nastopi pogosteje.
Od vsega začetka so stalni člani Franc Habjanič, ki pevce tudi vodi, Marjan Mohorko, Franc Spevan in Slavko Kmetec. Dolgo časa je z njimi prepeval Tone Vaupotič, vse do leta 1999, ko so pridobili dva nova člana, Stanka Črnila in Albina Milošiča, kasneje pa se jim je pridružil še Branko Merc. Tisto leto so se na pobudo Antona Sedlaška, tajnika KD Videm, preimenovali v ljudske pevce "Kolednike", sedaj pa so to ponovno Fantje iz Jurovec.
Po glasovih so razporejeni takole: prvi tenor - Albin Milošič (do 1999 Vaupotič) in Branko Merc, drugi tenor - Franc Spevan, Marjan Mohorko, prvi bas - Franc Habjanič drugi bas - Mirko Črnila in Slavko Kmetec.
Dolgo časa so nastopali s klobuki in značilnimi predpasniki, po novem pa v nedeljski opravi, kot so jim strokovno svetovali na "Srečanju ljudskih pevcev in godcev".
Fantje iz Jurovec pojejo ljudske in umetne pesmi. Veliko pesmi se je ohranilo po izročilu in nekaj starih ljudskih so tudi zapisali. Za vaje so si uredili mape z besedili, črpajo pa tudi iz zbirk ZKO Slovenije.
Njihov železni repertoar obsega naslednje pesmi: Pred mojo kajžo, Pod oknom, Ena ptička priletela, Jutranjica, Daleč, daleč, Slavček, Pod rožnato planino, Moja mati, Dve let' in pol sva se midva ljubila, Če se bom ženil, Sloven'c Slovenca vabi, seveda pa ne manjkajo novoletne in trikraljevske pesmi.
Veliko nastopajo na različnih prireditvah. Leta 2000 so bili prvič na prireditvi "Štajerska poje" na Vurberku in na "Pesmi klopotcev" na Borlu. Redno nastopajo na "Srečanju ljudskih pevcev in godcev", ki je vsako leto v drugem kraju. Udeležujejo se nastopov ob občinskem prazniku, praznikih krajevnih skupnosti v občini, na občinski prireditvi "Spoznajmo se ob petju, glasbi in plesu".
Leta 1999 so sodelovali pri snemanju videofilma "Čudovita pokrajina, bogata kulturna dediščina s poezijo Franceta Forstneriča", naslednje leto pa so bili udeleženci na "Haloškem cugu".
V letu 2002 so ob številnih nastopih snemali za narodopisni inštitut v Ljubljani, februarja 2002 pa so izdali kaseto in zgoščenko s 16 pesmimi z naslovom Sem fantič zelenega Štajerja.
Trenutno v skupini prepevajo: Franc Habjanič, ki je tudi njihov vodja,  Marjan Mohorko, Albin Milošič, Franc Spevan in Slavko Kmetec.

Copyright