Nekaj utrinkov iz prve polovice Kronike društva , ki jo je skrbno zbiral in urejal dolgoletni član in večletni predsednik Kulturnega društva Franceta Prešerna Anton Sedlašek.

 

 

Piše se leto 1951

V letu 1951 je bil ustanovljen moški pevski zbor. Ustanovila ga je takratna učiteljica Terezija Mohorko, ki je poučevala na videmski Osnovni šoli. Njegov prvi nastop je bil v videmski dvorani,  gostoval pa je tudi v Cirkulanah in nato še v okoliških krajih.

Gledališka skupina  pod vodstvom režiserja Avgusta Purga iz Jurovec naštudirala veselo igro » Rodoljub iz Amerike«.  V igri je bilo veliko petja, zato mu je v pomoč priskočil Maks Vaupotič, ki je glasbene prizore tudi zrežiral.

Knjižnica, ki je delovala v šolskih prostorih, je bila odprta vsak petek od 17. do 19. ure.

 

Leto 1963

Člani gledališke skupine so pripravili dramo » Krivda«. Predstava je bila najprej na domačem odru, nato pa je skupina gostovala v Podlehniku, Leskovcu, Bukovcih, Cirkovcih, Spuhlji, Lovrencu , Grajeni in Dornavi.

 

 

 

 

            

 

V letu 1964 je skupina pripravila veseloigro " Skupno stanovanje"

                                                                                                                 V letu 1974 pa veseloigro s petjem "Vasovalec"

 

Leto 1975

Mešani pevski zbor je pripravil samostojni koncert s katerim se je predstavil domačemu občinstvu. Sodeloval je na občinski reviji v Kungoti in na reviji pevskih zborov v Ormožu, kjer je zastopal Občinsko zvezo kulturnih organizacij občine Ptuj. S svojim programom je nastopil tudi  v Petrijancih  in Kučan donji  v Republiki Hrvaški. Sodeloval je tudi na reviji pevskih zborov v Rušah in ob slovesnosti pri spomeniku padlih borcev v Selah. Jeseni 26. Novembra je ponovno nastopil na občinski reviji, ki je bila posvečena Dnevu republike in 30. letnici osvoboditve. Za 22. december  je imel skupaj s pevskim zborom iz Cirkulan skupni koncert v Vidmu.     

 

 

 

Leto 1976

Ubrani glasovi pevcev iz Haloz

Pred kratkim je mešani pevski zbor iz Vidma pri Ptuju  praznoval že zavidljiv jubilej, 25 let svojega pevskega udejstvovanja. Pevski zbor sestavljajo pevci vseh starosti in raznih poklicev. V Vidmu, pod vznožjem idiličnih in vinorodnih haloških gričev, je pred nekaj več kot 25 leti ustanovila  Terezija Mohorko, takratna učiteljica, moški kvartet, iz te kali pa je pognal močne korenine današnji mešani pevski zbor, ki ga vsa leta vadi in vodi priznani pevovodja Maks Vaupotič.

 

Videmski slavčki, kot jih nekateri tudi imenujejo, gostujejo s svojim ubranim petjem na številnih odrih. Ob svojem jubileju pa so prejeli tudi 12 zlatih, tri srebrne in pet Gallusovih odličij..

Sicer pa je že od nekdaj znano, da pojdi in ostani tam, kjer pojo, tam veselje je doma. Zato želimo, da bi nas pevci izpod haloških gričev razveseljevali in navduševali še mnogo, mnogo let, kajti ob poslušanju lepe pesmi človek takoj pozabi na vse težave in tegobe vsakdanjega življenja.

Članek sestavil Franjo Hovnik

 

Zaigral je tudi tamburaški orkester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leto 1978

V tem letu je gledališka skupina pripravila dramo Miklova Zala, s katero je kar trikrat nastopala na domačem odru. Gostovala je še v Rogatcu, Oplotnici, Tepanju, Žetalah, Leskovcu, Cirkulanah, Markovcih, Podvincih in Rogoznici. Igro je režirala Ančka Selak.

                       

 

Leto 1981

Večer ljudskih pevcev, godcev in plesalcev ob krajevnem prazniku Videm v Tržcu.

Nastopile so skupine Luščarice iz Varej, plesalci iz Pobrežja, tamburaši iz Vidma, vinogradniki iz Dravinjskega vrha in žanjice iz Lancove vasi.

 

 

 

 

 

 

Leto 1982

Tamburaški orkester je tega leta  sodeloval na proslavah v naši krajevni skupnosti, pripravil budnico za 1. maj in sodeloval na reviji tamburaških orkestrov v Grajeni. S svojim programom je sodeloval tudi na letnem območnem srečanju gasilcev v Miklavžu pri Mariboru.  Povabljen  je bil tudi na srečanje ljudskih pevcev v Svečino.

                       

Vinogradniki na krajevnem prazniku v Vidmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leto 1988

Mešani pevski zbor prosvetnega društva Franceta Prešerna iz Vidma pri Ptuju je na skupnem koncertu z moškim pevskim zborom Obrtnik iz Maribora  s svojim programom navdušil občinstvo v Kazinski dvorani v Mariboru.

 

 

 

 

Leto 1992

15. marca tega leta je imel ženski pevski zbor pod vodstvom Maksa Vaupotiča samostojen koncert v kulturni dvorani na Selih. Koncert je povezovala učiteljica Ančka Skok.

Zapele so pesmi: Vse rožice rumene, Vsi so prihajali, Hišca ob cest stoji in Oj Triglav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leto 1996

Jubilejnih 45 let zborovskega petja

Visoki jubilej so pevci praznovali v nedeljo, ko so skupaj s tamburaško skupino in lovskim sekstetom iz LD Leskovec pripravili slavnostni koncert. Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim podelili Gallusova odličja za dolgoletno petje v zboru in igranje v tamburaški skupini PD Franceta Prešerna, Maksu Vaupotiču pa so se pevci in tamburaši zahvalili za 45 let dobrega sodelovanja.

Anton Sedlašek, ki je kar 30 let vodil PD Videm in je sedaj predsednik zbora, je povedal, da ima zborovsko petje v kraju že dolgo tradicijo. Maks Vaupotič in mnogi njegovi sorodniki so pred leti za ljubiteljsko kulturo veliko naredili..

Jubilej je z zborom praznoval tudi dolgoletni zborovodja Maks Vaupotič. Klub visoki starosti - kmalu bo dopolnil 80 let - je zbor vodil do lanskega leta, poleg tega pa še tamburaško skupino (tamburaše so v Vidmu prvič omenjali leta 1924, sicer se je njihovo delovanje za nekaj časa ustavilo, pred dobrimi 17 leti pa je tamburaška skupina ponovno zaživela) in cerkveni mešani zbor. Prenaporno delo mu vsega tega skoraj ni več dopuščalo, zato se je lani odločil, da bo vodenje zbora  in tamburaške skupine prepustil nekomu drugemu. Sedanji zborovodja je Jože Barin Turica, vodenje tamburaške skupine pa je prevzel Jože Šmigoc.

Zbor je prepeval na mnogih revijah, ki jih pripravlja Zveza kulturnih organizacij, in na domačih proslavah. Z leti se je v njem zamenjalo veliko pevcev, danes pa šteje 42 članov. Povsod, kamor jih je vodila pot, še posebej pa kadar so nastopili v domačem kraju, je bila z njimi kot povezovalka programa Ančka Skok.

Jubilejni koncert je bil kot nalašč priložnost, da so najzaslužnejšim pevcem in tamburašem podelili Gallusove  bronaste, srebrne in zlate značke za dolgoletno zvestobo ljubiteljski kulturi.

Predsednik sveta krajevne skupnosti Videm Franc Koderman se je zahvalil pevcem za tako visok jubilej,  jim podelil posebno priznanje, ki ga je izročil predsedniku zbora Antonu Sedlašku, zboru pa zaželel veliko pevskih užitkov in nastopov doma in drugod.  

 

 

 

Leto1998

24. območno srečanje pevcev in godcev , na katerem sta nastopila godca oče in sin Milošič iz Vidma.

 

Godca Milošič iz Vidma.

 

 

 

 

 

 

75 let tamburaške skupine

 

Prijetna glasba v prijetni dvorani

Kulturna dvorana v novi videmski občinski stavbi je v nedeljo gostila tamburaško skupino domačega. Kulturnega društva dr. Franceta Prešerna, ki je pripravila koncert ob svoji 75-letnici, v goste pa povabila člane tamburaške skupine Kulturnega-prosvetnega društva Frančka Kozela Cirkulane. Obe skupini sta navdušili s skrbno izbranim programom, nova dvorana pa dodala svoje s prijetnim ambientom. Učenci osnovne šole Videm pa so vmes predstavili raziskovalno naligo o zgodovini videmskih tamburašev. Igranje na tamburice se je na Vidmu pričelo okoli leta1918, takrat predvsem v Ilovškovi gostilni. Igrali so za zabavo, po domače, po ljudsko.

               

 

Leto 1999

Veliko humorja z Gospo poslančevo.

Videmčani so se letos odločili uprizoriti igro Toneta Partljiča Gospa poslančeva. Premiera je bila minuli konec tedna na domačem odru.

Sobotna premiera in nedeljska ponovitev sta bili več kot dobro obiskani, saj so vstopnice za obe predstavi pošle, še preden se je dogajanje na odru sploh začelo. Gledališka skupina jim je s Partljičevo komedijo želela prinesti nekaj humorja, da bi popestrila njihov vsakdanjik. Režiserka in vodja gledališke skupine Marija Černila je dejala, da so se za Partljičevo delo odločili predvsem zato, ker po njihovem mnenju vsebinsko ustreza povolilni čas lokalnih volitev. Zagotovo se niso zmotili, saj so bili ljudje nad vsebino igre in  nad igralci zelo navdušeni, tudi nad sceno, ki je dobro zapolnila majhen oder, in nad izborom glasbe, ki je  pričarala čas praznikov - čas božiča.

 

Copyright